Bağlama Kütüğü Ruhsatı İçin Gerekli Evraklar
Daha önce bağlaöma kütüğü ruhsatnamesi çıkarılmamış ise;
Dilekçe
Nüfus Cüzdanı
Tonaliato, Özel Tekne Belgesi ve Satış Faturası belgelerinden biri.
Vize Harcı
Acentelik Ücreti
Sıkça Sorulan Sorular
Bağlama Kütüğü Ruhsatı çıkartmak zorunlu mudur?
18 GRT nin altındaki Türk Bayrağı taşıyan tüm deniz araçları için bağlama kütüğü ruhsatnamesi çıkartmak zorunludur. Her yıl vize işleminin yenilenmesi gerekir.
5 metreden küçük tekneler Bağlama Kütüğü Ruhsatnamesinden muaf mıdır?
5 metreden küçük tekneler de bağlama kütüğüne kayıt edilmelidir. Fakat 5 metreden küçük tekneler yıllık vizeden muaf tutulurlar. Her 5 senede bir bağlama kütüğü ruhsatnamesinin yenilenmesi gerekir.
Bağlama kütüğü ruhsatnamesini teknemde bulundurmak zorunda mıyım?
Bağlama kütüğü ruhsatnamesi teknede bulundurulmak zorundadır. Bağlama kütüğü ruhsatnamesi bulunmayan tekneler seferden men edilerek en yakın limana bağlanır.
Yeni bir yat satın aldım. Bağlama Kütüğü Ruhsatnamesi çıkartmak için ne kadar zamanım var?
Devir yapılan 2. el tekneler ya da yeni inşaa tekneler için en geç 1 ay içerisinde bağlama kütüğü ruhsatnamesi başvurusu yapılmalıdır.
Teknemin ismi ve Bağlama Kütüğü Ruhsat numarası tekne üzerine yazmak zorunlu mudur?
Teknenizin her iki bordasına da ruhsat numarası ve tekne ismi yazılmak zorundadır. Ayrıca teknenin kıç tarafına tekne ismi, ruhsat numarası ve bağlama limanı yazılmalıdır.
Yatıma bayrak çekme zorunluluğu var mıdır?
Türk limanlarına kayıtlı bütün su araçları için Türk Bayrağı çekmek zorunludur.
Bağlama Kütüğü Ruhsatnamesi harcını zamanında ödemedim. Cezası var mıdır?
Harcı zamanında ödenmeyen tüm su araçları seferden men edilir ve idari para cezasına çarptırılır.
Yabancı bayraklı yatım var, Türk Bayrağına geçebilir miyim?
Hayır. 2. el yabancı bayraklı teknelerin Türk Bayrağı’na geçişi mümkün değildir.
Türk Bayraklı yatım var, yabancı bayrağa geçebilir miyim?
Evet. Türk Bayraklı teknelerin yabancı bayrağa geçebilmesi için teknenin yurt dışına satılması gerekir. Teknenin bağlı bulunduğu Liman Başkanlığı’na sicil terkini için müracaat edilir. Sicil terkin yazısıyla istenilen bayrağa geçilebilir.
Transitlog İşlemleri
Yurtdışı giriş çıkış, yıllık transitlog yenileme, 5 yıllık transitlog yenileme gibi her türlü transitlog işlemleri için hizmetinizdeyiz. Dilerseniz belgelerinizi evinizden, ofisinizden, teknenizden alıp yine aynı şekilde teslim edelim. 24 saat ulaşım için +90 535 328 00 28
Yat Kayıt Belgesi (Transitlog)
Turizm amaçlı özel teknelerin Türkiye’ye giriş ve çıkış işlemleri, Yat Kayıt Belgesi (Transitlog) belgesi ile yapılır. Transitlog belgesi sırasıyla Sahil Sağlık Denetleme Merkezi, Pasaport Polisi, Liman Başkanlığı ve Gümrük Muhafaza’nın onayından geçer.
Yabancı bayraklı ve yabancı limanlardan gelen yatlar için ilgili mevzuat uyarınca ilk vardıkları Türk Limanında, Yat Kayıt Belgesi kapsamında yapacakları beyan ve görevlilerce yapılan işlemler, kesin çıkış yapılana kadar sonradan uğrayacakları Türk limanlarında da ayrıca bir işleme gerek kalmaksızın geçerlidir.
Transitlog belgesinin geçerlilik süresi bir yıldır ve transitlog bu süre sonunda yenilenmelidir. Yabancı bayraklı yatlar iki yıl denizde veya karada kışlama, bakım onarım amacı ile transitlog belgesi ile bırakılabilirler. Yat limanı veya yat çekek yerinde bırakılan ve en az iki yılda bir sahipleri tarafından kullanılan yatlar, transitlog belgesi ile ayrıca bir izne gerek kalmaksızın beş yıla kadar Türkiye’de kalabilirler.
Türkiye’ye giren ve çıkan yatlar transitlog işlemlerini sınır kapılarında yapmak zorundadırlar. Türk kıyıları boyunca giriş limanları Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Hopa, Rize, Sinop, Zonguldak, Tekirdağ, İstanbul, Çanakkale, Bandırma, Akçay, Ayvalık, Dikili, İzmir, Çeşme, Kuşadası, Didim(Söke), Güllük, Bodrum, Datça, Marmaris, Fethiye, Kaş, Finike, Kemer, Antalya, Alanya, Anamur, Taşucu, Mersin, Botaş, Bartın, Gemlik, Mudanya, Bozyazı, İnebolu, Derince, Ereğli, İskenderun Limanlarıdır. Bu sınır kapıları dışında deniz yolu ile giriş yapmak yasal suçtur.
Transitlog belgesi, yabancı bayraklı yatlar için Türk karasularında dolaşma ve Türk limanlarına giriş yapma imkânı tanır. Türkiye’ye girme veya Türkiye’den ayrılma, Türk limanları arasında seyir etme ve Türk Limanlarında kışlama ile ilgili bütün esaslar transitlog belgesi ile yapılır ve bu belgedeki tüm bilgiler sonradan yapılacak işlemler için temel oluşturur.
Beş Yıl Sonunda Transitlog Yenilemede İstenecek Belgeler:
Yat sahibini belirtir tescil sertifikası
Yatın sahipleri tarafından iki yılda bir kullanıldığını kanıtlayıcı belge, (Eski transitlog belgeleri)
Yatın Türkiye’de beş yıl kaldığını kanıtlayıcı belge, (Bağlama Sözleşmesi)
Transitlog belgesi aşağıdaki durumlarda geçerliliğini kaybeder.
Türk limanlarından veya Türk karasularından ayrılmak.
Yatın satılması/devredilmesi.
1 yıllık sürenin dolması.
Belgenin kaybedilmesi.
Transitlog belgesinin süresi dolmadan yenilenmelidir. Aksi durumda para cezası uygulanır.