Gümrük Vergisi ithalat ve ihracat işlemleri gerçekleştirirken ödenecek vergidir. Ülkemizde ihracattan gümrük vergisi alınmaz. KDV’de alınmaz.
Gümrük Vergisi Nedir?
Gümrük Vergisi ithalatta ve ihracatta Gümrük tarafından alınan bir vergi türüdür. Gümrük Vergisi her ürüne göre değişiklik gösterir. Hangi üründen ne kadar Gümrük Vergisi alınacağı ürünün Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu’na (GTİP) göre belirlenir. Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu karşımıza HS Code, Tariff Code, Tariff Number olarak da çıkabilmektedir. Bu yüzden Gümrük Tarife İstatistik Kodu’nun belirlenmesi oldukça önemli bir başlangıçtır.
İthalat; Gümrük Vergisi aslında bir vergi grubunun adıdır. Gümrük Vergisi adı ile direk bir vergi çeşidi olduğu gibi ithalat işlemlerinde alınan İlave Gümrük Vergisi, Ek Mali Yükümlülük, Dampinge Karşı Alınan Vergi (ani-damping) gibi vergilerde Gümrük Vergisi tanımı içerisinde yer almaktadır.
İthal edilecek bir ürünün Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonuna göre bu vergilerin tamamı ya da bazıları alına bilir veya hiçbiri alınmayabilir.
İhracat; Bazı ürünlerin ihracatında fon ödemesi alınmasının dışında ülkemizde ihracattan Gümrük Vergisi alınmamaktadır. (Fon alınan ürünler Fındık ve Pamuk, alınan fonun da adı DFİF’tir.)
İlave Gümrük Vergisi (İGV); ithal edilecek ürünlerden alınan Gümrük vergisine ilaveten tahsil edilecek verginin adı İlave Gümrük Vergisi’dir.
Ek Mali Yükümlülük; ithalatta ülke ekonomisinin korunması amacıyla Korunma Önlemleri kapsamında Telafi Edici Vergi cinsinde belirlenen bir vergi türüdür.
Dampinge Karşı Vergi (Anti-damping); Anti-damping vergisi bazı yurtdışı firmalar tarafından ihracatını arttırmak ve bir üründe haksız rekabet oluşturmak üzere ülkemize gerçekleştirdiği ihracatlara yönelik özel olarak uygulanan indirime (dampinge) karşı alınan vergi türüdür.
Gümrük Vergisi Nasıl Hesaplanır?
Gümrük Vergisi birkaç farklı parametrenin bir araya gelmesiyle hesaplanır. Fakat hesaplaması oldukça kolaydır. Gümrük Vergisi, genel olarak Gümrük Vergisi Matrahı Üzerinden hesaplanır. Gümrük Vergisi matrahına eşyanızın CIF bedeli baz alınarak ulaşılır. Eşyanızın Gümrük Vergisi Matrahı üzerinden Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu karşılığında belirtilen oran kadar Gümrük Vergisi tahsilatı yapılmaktadır.
Örneğin; Çin’den 20.000,00 USD tutarında bluz ithal edeceksiniz ve eşyanızı FOB teslim şekline göre anlaşma yaparak aldınız. Öncelikle ihtiyacınız olan eşyanızın Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonunu bilmek ve karşısında hangi oranda Gümrük Vergisi ödeneceğini öğrenmektir. (USD=4,00 TL) (Çin’den alınacak kot eteğe uygulanan Gümrük Vergisi % 12)
İkinci olarak CIF bedele ulaşmak durumundasınız. Peki CIF bedele nasıl ulaşacaksınız?
FOB : 20.000,00 USD
Navlun (freight) %10 : 1.000,00 USD
Sigorta (insurance) %3 : 300,00 USD
Toplam (CIF Bedel) : 21.300,00 USD
Eşyanızın FOB bedeli üzerine navlun (freight) ve sigorta (insurance) bedellerini ekleyerek CIF bedelinize ulaşabilirsiniz. Eğer navlun faturanız yok ise ve sigort poliçesi yaptırmadıysanız. Genel kural olarak navlun için %10, sigorta için %3 olarak bedel ekleyip CIF bedelinize ulaşabilirsiniz.
Yukarıdaki örneğe göre 20.000,00 FOB/USD olan eşyanızın CIF bedelini 21.300,00 CIF/USD olarak belirledik.
Peki buradan sonra Gümrük Vergisini Nasıl hesaplayacağız? Yapmamı gereken Gümrük Vergisi Matrahına ulaşmak. Eşyanızın CIF/TL tutarı aynı zamanda Gümrük Vergisi matrahınızdır.
Gümrük Vergisi Matrahı; Gümrük Vergisi Matrahı eşyanızın CIF bedeldir. Eşyanızın CIF bedelini 21.300,00 USD olarak bulmuştuk.
CIF/USD : 21.300,00 USD
21.300,00 USD x 4,00 TL : 85.200,00 CIF/TL
Gümrük Verginize CIF/TL tutarı üzerinden hesaplaya bilirsiniz.
CIF/TL : 85.200,00 TL
Bluz Gümrük Vergisi %12 : 10.224,00 TL’dir.